Zaterdag 3 februari 2018
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst

GAST
We verwelkomen Bert Nuhaan. Hij komt eens kijken wie wij zijn, hoe wij werken en inschatten of hij bij onze groep zou passen. Bert vertelt ons enthousiast en uitgebreid over zijn carrière als kleermaker en over zijn fascinatie voor het boekbinden die ont-stond nadat hij als erfenis van zijn broer al diens boekbindspullen kreeg.

HUISVLIJT
Corrie heeft met het door haar bestempelde linnen van vorige maand een boek gebonden, waarvan de band met een klep op het voorplat doorloopt en het geheel met een elastiek gesloten wordt.

Libelle-boek gebonden door Corrie met door haar bedrukt linnen.

Een tweede exemplaar heeft een magneetsluiting gekregen.
In dit boek heeft Corrie een vak gecreëerd om aantekeningen of i.d. in te bewaren.

Gesjabloneerd linnen verwerkt als bandbekleding door Corrie.

Bert van Zanen laat zijn interpretatie van het zesvoudige boekje zien, waar een interessante en ingewikkelde theorie achter schuil gaat. Hij heeft het zesvoudige boekje zoals wij dat maakten, in een totaal andere vorm gegoten door de vorm van een kubus toe te passen om het heelal te verbeelden en wel specifiek de afbakening van het heelal op de grens van een zwart gat.


De 'zesvoudige' kubus, ontworpen door Bert.

Zwarte gaten trekken alle soorten licht (en meer) naar zich toe. Dus ook wit licht.
Wit licht bestaat, als bekend, uit een zestal zichtbare kleuren; de kleuren van de regenboog. Deze zes kleuren komen overeen met de binnenwanden van de kubus: ieder vlak met een in die kleur samengesteld boekje.
Als de kubus opengevouwen voor je ligt zie je (met enige dichterlijke vrijheid) de regenboog weerspiegeld in de 6 verschillende boekjes.


De uitgeklapte kubus met de zes gekleurde boekjes.

De holte die ontstaat in de kubus moet opgevuld worden om de boekjes gesloten te houden. Daartoe is gekozen om in het zwarte gat een heelal-overgang te visualiseren van de ene naar de andere dimensie. Dit is één van de vele theorieën die losgelaten worden op zwarte gaten en wat ze mogelijk kunnen zijn.
De toegepaste vorm bestaat uit een doorzichtige cilinder die niet geheel rond is in doorsnede, maar aan de uiteinden t.o.v. elkaar iets haaks afgevlakt zijn. Dit geeft een golfbeweging weer die overeenkomt met de snaartheorie. Een tweede theorie.

|
Bert licht de cilinder toe.

Om hierin de rol van het licht te laten meespelen zijn sliertjes papier geplakt die van de ene naar de andere dimensie gaan. Die sliertjes stellen natuurlijk het uiteen getrokken witte licht voor, als eerder in de boekjes.
De overgang is opgebouwd uit twee ruggelings aan elkaar bevestigde halve bollen, de één zwart, de ander wit. Twee universa met het hoogste contrast. Deze vorm is gekozen om uit te beelden dat twee universa op één punt elkaar kunnen raken en daarmee een portaal maken waarin je zou kunnen overspringen (de beroemde tunnels in SF-films). Dit is de derde theorie.
De ijzeren staafjes verbeelden de mate van energie (kracht) die optreedt in zo’n zwart gat.

POP-UP
Omdat we vandaag met pop-ups willen gaan werken, heeft Corrie ook het boek meegenomen dat ze maakte van het eerste deel uit de serie van ‘de zeven Deventer moordzaken’: Verdwenen Chemie geschreven door Almar Otten. In dit boek heeft ze her en der pop-ups ingevoegd.
Het boek is gebonden à la Karli Frigges methode, beschreven in Leren boeken.

'Verdwenen Chemie’ verrijkt met pop-ups en gebonden door Corrie.


Bert Nuhaan heeft ter inspiratie een tas vol boeken met allerlei pop-ups mee-genomen, het ene boek nog vernuftiger dan het andere.
Als wij zoiets eens konden creëren!
Wij moeten maar eenvoudig beginnen en werken aan de hand van de voorbeelden die duidelijk beschreven worden in de boeken die Jopie en Coby meegenomen hebben.

In The elements of Pop-Up wordt elke vouwtechniek beschreven, maar ook concreet weergegeven, zodat je prima kunt zien hoe de desbetreffende vouw werkt.
Een uitmuntend basisboek.
Ook het instructieve boek van Duncan Birmingham POP-UP, design and paper mechanics is een perfecte leidraad, evenals zijn zeer duidelijke 38 you tube filmpjes.
www.youtube.com/playlist?list=PLfTzh6Fzhubq5R2i-Z1ObrSm8csfiX9Qn

Jopie is helemaal in de ban van de pop-ups en heeft thuis al diverse modellen gemaakt, zoals hieronder te zien is.
Dame op bank in tuin.
Aan het strand.

Diverse voorbeelden van basisvormen naaide ze op een harmoinicastrook, die ze opvulde met kartonnen strookjes om de dikte van de pop-ups op te vangen, en bond zo een informatief overzichtboek.
Pop-up-voorbeeldenboek gebonden door Jopie.

We gaan nu ijverig aan de slag en proberen allerlei pop-ups uit, hetgeen resulteert in geslaagde resultaten.